Når nettene er lange

Alle i huset sover.

Jeg pusler litt rundt. Det er alltid sånn lille julaften. Folk snakker om tradisjoner i jula, og om viktigheten av det rette treet, de rette folka og hvilken matrett som må serveres.

Vel. Mine tradisjoner er å henge litt etter, i sakte fart. Jeg vasker ikke ned huset, men jeg vasker vinduer. I hvert fall noen av dem. Og jeg rydder litt ekstra, slik at det er umulig å finne igjen noe som helst på nyåret.

Den sikreste tradisjonen jeg har er at jeg er våken når alle andre sover lille julaften. Jeg har alltid noe å pakke inn, og jeg må fylle julestrømpene etter at alle har lagt seg. Og siden gutta ikke legger seg åtte lenger, blir det jo sånn. I år er det økt fra to til fem julestrømper, siden vi nå bor sammen, hele gjengen.

20161223_224511Jeg er ikke så opptatt av å ha et perfekt juletre, og for min del kunne det gjerne vært kunstig. Egentlig kan det tenkes jeg har norgesrekorden i stygge juletrær, fraktet hjem i bagasjen eller baksetet sent lille julaften, eller dagen etter, litt utpå formiddagen. Det må alltid stå inntil en vegg, og helst i et hjørne, fordi det har skakke greiner. Eller ingen greiner på to eller tre sider. Men i år har sjuåringen og søttenogethalvtåringen samarbeidet om å skaffe et nydelig tre! De var med pappaen sin og hogde på rot i dag. Et perfekt formet tre i edelgran, som kunne glidd rett inn i en Disneyfilm..

20161223_224534Det beste med juletrær er hvordan de kan romme flere generasjoner med pynt og glitter. For hvert år kommer det noe nytt, og ingenting kan kastes. Så da blir det overlesset og skikkelig julete. Ungene finner igjen pynt de lagde i barnehagen, og jeg har kanskje en glassengel jeg liker spesielt godt.

Når treet er pynta legges pakkene under, og det er bare å VENTE…

Først i morgen fylles huset med frokostgjestene. Vi blir fjorten, og jeg gleder meg alltid til denne kaotiske senmorgenstunden. Vi har hentet et ekstra bord, og nå er det diagonal løsning for å få plass. Stas med familien på besøk!

Til middag blir det roligere, da er vi åtte. Jeg kjenner at jeg gleder meg.

God Jul!

Jeg blir veldig glad for kommentarer og innspill. Og jeg svarer!